Om kartorna

Vad är speciellt med promenadkartorna jämfört med gratiskartor i appar och på nätet?

Kartorna är anpassade för dig som vandrar eller promenerar. Det innebär att de är förhållandevis innehållsrika när det gäller landskapsinformation. De innehåller exempelvis information om markanvändning (skogstyper, öppen mark, våtmark etc.) som hämtats från Lantmäteriets terrängkarta. Kartorna ger också en ny typ av visualisering av topografin, baserad på detaljerade höjddata.

De är framställda enligt konstens alla regler när det gäller kartografisk design. Det innebär exempelvis att symboler och färger är valda för att fungera så smidigt som möjligt för dig som promenerande kartläsare; storleken på symboler, linjernas tjocklek med mera är väl anpassade till kartskalan; typografin (namnens utformning) och namnens placering är noga genomtänkt etc.

Kartorna tillhandahålls både som digital karta och papperskarta. För den digitala varianten används gratisapparna Lokalsinne (för Android) och Avenza Maps (för Android och iOS). Med apparna blir det möjligt att använda fullständiga kartor med teckenförklaring, översiktskarta med mera med en kvalitet och upplösning som tillåter hög inzoomning. Kartan är georefererad, vilket betyder att den kan utnyttja gps-funktionen i din mobila enhet. Fördelen med detta är uppenbar: du vet alltid precis var du är. Papperskartan levereras som en traditionell karta i A5-format med fram och baksida, vikt och stoppad i en skyddande plastficka som gör att du enkelt kan förvara den i fickan under promenaden. Papperskartan är ganska liten, men den ger dig en bra överblick över promenadrundan och – inte minst – den fortsätter att fungera även när den smarta telefonen/surfplattan hängt sig eller när batteriet tagit slut eller när regn blött ner displayen. Särskilt i kombination med en liten kompass (jag använder själv en liten armbandskompass) är den en bra försäkring mot att irra vilse i skogen. Många tycker att det är en kul utmaning att orientera efter papperskartor och att de dessutom är trevliga att ha hemma i en samling att bläddra i.

Sammanfattningsvis: Kartorna passar för dig som gillar innehållsrika och för ändamålet väldesignade kartor, som vill få inspiration inför utflykterna och som vill ha en bra överblick över omgivningarna när du promenerar. Ungefär så löd också motiveringen när Kartografiska sällskapet utsåg Snuskungens runda till Årets karta 2017.