27. Åfrids runda

Karta för promenad på Lovön, Ekerö (ca 14 km)

Vandringen följer till stor del den blåmarkerade ”Fornstigen”. Denna är dock ca 4 km längre, så var uppmärksam på kartan om du inte vill gå så långt. Större delen av ön är klassad som riksintressant för kulturminnesvården, naturvården och det rörliga friluftslivet och längs rundan och i dess närhet påträffas ett stort antal sevärdheter. De flesta är fornlämningar som åldersmässigt spänner från stenålder till vikingatid. (Rundans namn har hämtats från hällristningen söder om Edeby, där man kan läsa att Åfrid lät hugga hällen.) Men här finns också mer sentida objekt som hänger samman med Drottningholms slott, som medeltida, välbevarade gårdar och torpställen, Kantongatan och Kina slott. Den mest moderna sevärdheten är arkitekten Ralph Erskines första bostad ”Lådan”, som återuppbyggdes här i slutet av 1980-talet. Vandringen går mest på naturstigar eller grusvägar i småkuperad terräng i välskötta skogar och hela tiden med närhet till jordbrukslandskapet. På en kort sträcka mellan hällristningen och väg 261 kan man behöva samsas med kreatur.

På kartan framgår hur du hittar dit.

GPS-kartan finns i apparna Lokalsinne (för Android) och Avenza Maps (för Android och iOS). Apparna är gratis, men kartan kostar 30 kr.
Du kan beställa en papperskarta (storlek A5 dubbelvikt i plastficka) genom att skicka ett mail till ingmar.borgstrom(snabel-a)gmail.com. Ange ditt namn och din postadress samt namn på kartan/kartorna du beställer. En karta kostar 30 kr plus brevporto. Du kan beställa 3 kartor för samma porto. Vill du beställa många kartor kan priset diskuteras. Du får besked om leverans och kostnad med vändande mail. Betalning sker sedan med Swish i förväg.

Om du inte redan har Lokalsinne kan du hämta appen här.

Använd QR-koden eller länken nedan för att köpa kartan i Avenza Maps:

https://link.avenza.com/TKQm