33. Arboristens runda

Karta för promenad vid Görväln, Järfälla (ca 10 km)

Promenaden går i norra delen av Görvälns naturreservat, dels längs Mälarens stränder dels i skogs- och kulturlandskapet en bit inåt land. Den följer bitvis Upplandsleden. Det är ganska små nivåskillnader och stigarna och gångvägarna är lättpromenerade. Skogsmarken är blandad barr- och lövskog, men kring Görvälns herrgård är den mer parklik och domineras av lövträd. Här finns en vacker lindallé utmed vägen som leder till slottsbyggnaden österifrån och här finns också ett sevärt arboretum med exotiska träd på västsidan ner mot Mälaren. Ytterligare en sevärdhet är markerad på kartan, nämligen platsen för Görvälns tegelbruk, som i mitten av 1700-talet sysselsatte 16 personer. Det finns många iordningsställda rastplatser längs rundan och om vädret blir dåligt finns ett vindskydd att söka sig till och till och med en raststuga i slottsparken. Den badsugne har två större badplatser att välja mellan, men det finns också gott om möjligheter till klippbad.

På kartan framgår hur du hittar dit.

GPS-kartan finns i apparna Lokalsinne (för Android) och Avenza Maps (för Android och iOS). Apparna är gratis, men kartan kostar 30 kr.
Du kan beställa en papperskarta (storlek A5 dubbelvikt i plastficka) genom att skicka ett mail till ingmar.borgstrom(snabel-a)gmail.com. Ange ditt namn och din postadress samt namn på kartan/kartorna du beställer. En karta kostar 30 kr plus brevporto. Du kan beställa 3 kartor för samma porto. Vill du beställa många kartor kan priset diskuteras. Du får besked om leverans och kostnad med vändande mail. Betalning sker sedan med Swish i förväg.

Om du inte redan har Lokalsinne kan du hämta appen här.

Använd QR-koden eller länken nedan för att köpa kartan i Avenza Maps:

https://link.avenza.com/G1vZ