14. Brorsans runda

Karta för promenad i Örby – Stureby – Bandhagen – Högdalen (ca 10 km)

Du promenerar mest på asfalterade gångvägar eller smågator, men också kortare sträckor på skogsstigar genom grönområden. Du går genom äldre småhusbebyggelse i Örby (en av Stockholms äldsta villastäder, från förra sekelskiftet), Stureby (som när det byggdes på 20-talet kallades Ersta Villastad), Svedmyra och Tallkrogen.  Den sydligaste delen av rundan går genom flerbostadshusen från 50-talet i Högdalen och Bandhagen. Vid Sturebyhöjden passerar du också en liten idyll med lamellhus från 40-talet. Majroskogen är det största av de grönområden som du promenerar igenom. Topografin i området, med höga bergryggar med hällmarkstallskog och mellanliggande fuktiga sprickdalar, har enligt den lokala naturskyddsföreningen bidragit till hög artrikedom i såväl fauna som flora. Av förekommande fåglar kan nämnas kattuggla, stenknäck, morkulla och stjärtmes. En kontrast till denna lite hemliga naturskog är den vackra Örby slottspark med sin plaskdamm – ett populärt tillhåll för både för yngre och äldre.

På kartan framgår hur du hittar dit.

GPS-kartan finns i apparna Lokalsinne (för Android) och Avenza Maps (för Android och iOS). Apparna är gratis, men kartan kostar 30 kr.
Du kan beställa en papperskarta (storlek A5 dubbelvikt i plastficka) genom att skicka ett mail till ingmar.borgstrom(snabel-a)gmail.com. Ange ditt namn och din postadress samt namn på kartan/kartorna du beställer. En karta kostar 30 kr plus brevporto. Du kan beställa 3 kartor för samma porto. Vill du beställa många kartor kan priset diskuteras. Du får besked om leverans och kostnad med vändande mail. Betalning sker sedan med Swish i förväg.

Om du inte redan har Lokalsinne kan du hämta appen här.

Använd QR-koden eller länken nedan för att köpa kartan i Avenza Maps:

https://link.avenza.com/ei6s