36. Bryggarens runda

Karta för promenad i Alvik, Äppelviken och Smedslätten (ca 8 km)

Promenaden går till ungefär lika delar längs Mälarens strand som i bebyggelsen och skogspartierna innanför. Du går på lättgångna skogsstigar, gångvägar och mindre gator. De gårdar och torp som har gett namn till stadsdelarna längs promenaden är på kartan markerade med sevärdhetssymbolen. På Alviksvägen 11-13 passerar du mangårdsbyggnaden till det som var Alviks gård och tidigare säteri. Strax norr om småbåtshamnen i Smedslätten ser man mellan radhusen herrgårdsbyggnaden till det som en gång var Smedslättens gård. Resterna av Äppelvikens gård, som egentligen var ett torp, finns idag på en villatomt på Äppelviksvägen 31. Vid Äppelvikens gård fanns i mitten av 1800-talet Äppelvikshamnen. Den var viktig för den bränneriverksamhet som bryggaren Johan Zacharias Blackstadius bedrev här. Stora Sjövillan, som inrymde bränneriet, finns fortfarande kvar. Missa inte Parks konditori – en pärla i Äppelviken.

På kartan framgår hur du hittar dit.

GPS-kartan finns i apparna Lokalsinne (för Android) och Avenza Maps (för Android och iOS). Apparna är gratis, men kartan kostar 30 kr.
Du kan beställa en papperskarta (storlek A5 dubbelvikt i plastficka) genom att skicka ett mail till ingmar.borgstrom(snabel-a)gmail.com. Ange ditt namn och din postadress samt namn på kartan/kartorna du beställer. En karta kostar 30 kr plus brevporto. Du kan beställa 3 kartor för samma porto. Vill du beställa många kartor kan priset diskuteras. Du får besked om leverans och kostnad med vändande mail. Betalning sker sedan med Swish i förväg.

Om du inte redan har Lokalsinne kan du hämta appen här.

Använd QR-koden eller länken nedan för att köpa kartan i Avenza Maps:

https://link.avenza.com/d6bb