25. Fältryttarens runda

Karta för promenad på Norra Järvafältet (ca 9 km)

Landskapet längs den här rundan är svagt kuperat och det är ganska lättgånget. Du promenerar omväxlande på stigar och bilfria grusvägar och omväxlande i skog, längs betesmarker och längs Översjöns klippstrand. På klipporna finns det många möjligheter att slå sig ner med sin matsäck eller att ta sig ett bad. När du går förbi Fäboda kan du på en informationsskylt läsa om ryttarolympiaden 1956 och försöka föreställa dig hur det såg ut när ca 40 000 åskådare, däribland svenska kungahuset och Storbritanniens drottning Elisabet II, intog åker och äng. Går du här på våren finns det gott om vitsippsbackar, blommande naturbetesmarker och slåtterängar att njuta av och går du på hösten kan du göra avstickare in i de svamprika skogarna. Har du tur kan du få se fiskgjuse, som häckar vid Översjön, eller stenknäck som trivs i gammal löv- och blandskog. Gärdsmyg och Stjärtmes har också observerats i området.

På kartan framgår hur du hittar dit.

GPS-kartan finns i apparna Lokalsinne (för Android) och Avenza Maps (för Android och iOS). Apparna är gratis, men kartan kostar 30 kr.
Du kan beställa en papperskarta (storlek A5 dubbelvikt i plastficka) genom att skicka ett mail till ingmar.borgstrom(snabel-a)gmail.com. Ange ditt namn och din postadress samt namn på kartan/kartorna du beställer. En karta kostar 30 kr plus brevporto. Du kan beställa 3 kartor för samma porto. Vill du beställa många kartor kan priset diskuteras. Du får besked om leverans och kostnad med vändande mail. Betalning sker sedan med Swish i förväg.

Om du inte redan har Lokalsinne kan du hämta appen här.

Använd QR-koden eller länken nedan för att köpa kartan i Avenza Maps:

https://link.avenza.com/8zuZ