35. Flickornas runda

Karta för promenad vid Rösjön, Sollentuna/Täby (ca 9 km)

Rundan går mest på skogsstigar i Rösjöskogens och Rinkebyskogens naturreservat. Det är barr- och blandskog som dominerar, men i norr finns också några större lövskogsbestånd. Terrängen är kuperad, men det är främst på berget öster om Rösjön (53 m ö.h.) som det är lite brant längs promenadvägen. På toppen går du här i gles tallskog på hällmark och så kallade klapperstenar, som frispolades av havsvågorna i den dåtida skärgården (ca 6000 år sedan). Ännu några tusen år tillbaka flyttades det stora klippblocket i öster hit av inlandsisen, eller av ett isberg från den. Det finns mycket fornlämningar i området. I väster ligger en större runsten med runor från 1000-talet som minner om den mäktige Jarlabanke (se Jarlabankes runda längre norrut), och i norr finns stensträngar (forntida stengärdesgårdar). Vid Påtåker har man gjort arkeologiska utgrävningar av lämningar från järnåldern. En barnbok om de två flickorna Fredrika och Natalie och deras spännande äventyr i Rösjöskogen har inspirerat till rundans namn.

På kartan framgår hur du hittar dit.

GPS-kartan finns i apparna Lokalsinne (för Android) och Avenza Maps (för Android och iOS). Apparna är gratis, men kartan kostar 30 kr.
Du kan beställa en papperskarta (storlek A5 dubbelvikt i plastficka) genom att skicka ett mail till ingmar.borgstrom(snabel-a)gmail.com. Ange ditt namn och din postadress samt namn på kartan/kartorna du beställer. En karta kostar 30 kr plus brevporto. Du kan beställa 3 kartor för samma porto. Vill du beställa många kartor kan priset diskuteras. Du får besked om leverans och kostnad med vändande mail. Betalning sker sedan med Swish i förväg.

Om du inte redan har Lokalsinne kan du hämta appen här.

Använd QR-koden eller länken nedan för att köpa kartan i Avenza Maps:

https://link.avenza.com/BTaw