19. Förhandlarens runda

Karta för promenad kring Saltsjöbaden (ca 10 km)

Den föreslagna promenaden går mest på gångstigar och gator i Saltsjöbadens villakvarter, men bitvis också på skogsstigar. Terrängen är kuperad och många av de stora villorna är vackert belägna på de branta bergkullarna. En sådan är den pampiga Grünewaldvillan väster om Hotellviken. Saltsjöbadens observatorium, som ligger på toppen av den högsta bergkullen, är också sevärt, inte minst för utsiktens skull, men för ett besök här måste man avvika lite från rundan. Grand Hotel Saltsjöbaden, vid Hotellviken, är en både imponerande och historiskt intressant byggnad. Här slöts det välkända Saltsjöbadsavtalet mellan LO och Arbetsgivareföreningen 1938. Skogsstigarna går bitvis i hällmarkstallskog, bitvis i lite fuktigare dalsänkor med örtrik blandskog. Särskilt i Tattby naturreservat är naturen urskogsbetonad och med ett rikt djurliv. Har man tur kan man få en skymt av eller höra storlommen när man går förbi Dammsjön. Vill du fika under promenaden kan du planera in ett besök på Stationshusets trevliga café.

På kartan framgår hur du hittar dit.

GPS-kartan finns i apparna Lokalsinne (för Android) och Avenza Maps (för Android och iOS). Apparna är gratis, men kartan kostar 30 kr.
Du kan beställa en papperskarta (storlek A5 dubbelvikt i plastficka) genom att skicka ett mail till ingmar.borgstrom(snabel-a)gmail.com. Ange ditt namn och din postadress samt namn på kartan/kartorna du beställer. En karta kostar 30 kr plus brevporto. Du kan beställa 3 kartor för samma porto. Vill du beställa många kartor kan priset diskuteras. Du får besked om leverans och kostnad med vändande mail. Betalning sker sedan med Swish i förväg.

Om du inte redan har Lokalsinne kan du hämta appen här.

Använd QR-koden eller länken nedan för att köpa kartan i Avenza Maps:

https://link.avenza.com/iwyM