24. Grenadjärens runda

Karta för promenad i Vinterskogen, Botkyrka (ca 8 km)

Det finns väldigt många stigar kors och tvärs i Vinterskogens naturreservat, men de flesta besökarna håller till i den rofyllda sprickdalen med Övrasjön, Mellansjön och den badvänliga Brosjön. Den föreslagna rundan är ganska lättgången och går dels på skogsstigar i sprickdalen, dels på grusvägar längs betesmarkerna kring Ensta gård och dels på smågator genom villabebyggelsen i Ensta strand och Norrbyvret. Naturreservatet karakteriseras av urskogsliknande hällmarkstallskog och promenadvänlig granskog med stor artrikedom, inte minst vad gäller fågellivet. Vinterskogen fick sitt namn i samband med att Alfred Nobels dynamitlager flyttades hit från Vinterviken i Stockholm i slutet av 1800-talet. Rundan har döpts efter grenadjären L.F. Berglund som bodde i det numera nerbrunna Brotorp, som låg vid Brosjön. Torpet var byggt i slutet på 1600-talet och var en prototyp för hundratals soldattorp som byggdes under Karl XI:s tid. Kungen lär ha inspekterat torpet tillsammans med arkitekten Erik Dahlberg.

På kartan framgår hur du hittar dit.

GPS-kartan finns i apparna Lokalsinne (för Android) och Avenza Maps (för Android och iOS). Apparna är gratis, men kartan kostar 30 kr.
Du kan beställa en papperskarta (storlek A5 dubbelvikt i plastficka) genom att skicka ett mail till ingmar.borgstrom(snabel-a)gmail.com. Ange ditt namn och din postadress samt namn på kartan/kartorna du beställer. En karta kostar 30 kr plus brevporto. Du kan beställa 3 kartor för samma porto. Vill du beställa många kartor kan priset diskuteras. Du får besked om leverans och kostnad med vändande mail. Betalning sker sedan med Swish i förväg.

Om du inte redan har Lokalsinne kan du hämta appen här.

Använd QR-koden eller länken nedan för att köpa kartan i Avenza Maps:

https://link.avenza.com/jJYk