41. Grevinnans runda

Karta för promenad i Tyresö (ca 10 km)

Promenaden går på gångvägar, stigar och smågator runt Tyresö. Den går omväxlande i parkmiljö i anslutning till Tyresö slott, i naturmiljö genom Alby naturreservat och i villabebyggelse genom Strand och längs Erstaviken. Tyresö har en intressant industrihistoria som främst grundar sig i de naturliga förutsättningarna för utvinnande av vattenkraft i Tyresöåns avrinningsområde. Bara inom kartområdet är fallhöjden 13 m mellan Fatburen och Kalvfjärden, och längs Follbrinksströmmen har det ända sedan medeltiden funnits olika slags industrianläggningar, som oljekvarn, valtkvarn, vantmakeri, stålbruk och sågverk. Den som främst utvecklade industriverksamheten i Tyresö var grevinnan Maria Sofia De la Gardie, som också bodde på slottet under andra hälften av 1600-talet. Follbrinksströmmen har en artrik fauna och man kan bland annat få se strömstare och kungsfiskare.

På kartan framgår hur du hittar dit.

GPS-kartan finns i apparna Lokalsinne (för Android) och Avenza Maps (för Android och iOS). Apparna är gratis, men kartan kostar 30 kr.
Du kan beställa en papperskarta (storlek A5 dubbelvikt i plastficka) genom att skicka ett mail till ingmar.borgstrom(snabel-a)gmail.com. Ange ditt namn och din postadress samt namn på kartan/kartorna du beställer. En karta kostar 30 kr plus brevporto. Du kan beställa 3 kartor för samma porto. Vill du beställa många kartor kan priset diskuteras. Du får besked om leverans och kostnad med vändande mail. Betalning sker sedan med Swish i förväg.

Om du inte redan har Lokalsinne kan du hämta appen här.

Använd QR-koden eller länken nedan för att köpa kartan i Avenza Maps:

https://link.avenza.com/MwNx