47. Hällristarens runda runda

Karta för promenad i Slagsta/Norsborg, Botkyrka (ca 9 km)

Den norra delen av rundan går längs Mälarens strand; det är en del av Mälarpromenaden. Längst i väster ligger Norsborgsparken med sina stora gravhögar i lundartad ädellövskog med bland annat bok, avenbok och ädelgran. Österut längs promenaden växer stora, gamla granar i den branta sluttningen ovanför stigen. Här finns också rikligt med mossbeklädda block. Av de vilda djuren är det just nu (2020) bävern som lämnar de tydligaste spåren. På flera ställen längs stranden finns fällda träd och tillhörande karakteristiska, spetsiga stubbar. I den östra och södra delen av rundan går man i eller nära bebyggelsen, men långa sträckor också nära skogen. Här dyker en rad intressanta fornminnen upp, som en mycket välbevarad hällristning, gamla boplatser och ett stort gravröse. Informationsrika skyltar berättar om forntiden. Rundan är mycket lättgången.

På kartan framgår hur du hittar dit.

GPS-kartan finns i apparna Lokalsinne (för Android) och Avenza Maps (för Android och iOS). Apparna är gratis, men kartan kostar 30 kr.
Du kan beställa en papperskarta (storlek A5 dubbelvikt i plastficka) genom att skicka ett mail till ingmar.borgstrom(snabel-a)gmail.com. Ange ditt namn och din postadress samt namn på kartan/kartorna du beställer. En karta kostar 30 kr plus brevporto. Du kan beställa 3 kartor för samma porto. Vill du beställa många kartor kan priset diskuteras. Du får besked om leverans och kostnad med vändande mail. Betalning sker sedan med Swish i förväg.

Om du inte redan har Lokalsinne kan du hämta appen här.

Använd QR-koden eller länken nedan för att köpa kartan i Avenza Maps:

https://link.avenza.com/2JQE