11. Jarlabankes runda

Karta för promenad kring Täby kyrkby (ca 7,5 km)

Större delen av rundan går på stigar och småvägar i skog, halvöppen mark och längs Vallentunasjöns stränder. Det är relativt lättgånget och ganska små nivåskillnader. Den östra delen av rundan går genom bebyggelse på smågator och gång- och cykelvägar. Det finns ett stort antal forn- och kulturminnen i området, men endast två sevärdheter har markerats på kartan. Det är dels Täby kyrka från 1200-talet, som är väl värt ett besök främst för sina vackra takmålningar av 1400-talsmålaren Albertus Pictor. Det är dels Jarlabankes bro, ursprungligen anlagd ca år 1050. Jarlabanke var enligt historiska källor en mycket betydelsefull man för regionen på vikingatiden, inte minst för att ha planerat och anlagt stora delar av infrastrukturen. Jarlabankes bro byggdes över en dåtida sankmark på vägen mellan Vallentuna och en hamn vid Edsviken. Vid sevärdheten finns många informationstavlor som berättar om Jarlabankes Täby.

För övrigt: Planera gärna in ett besök på café Kardemumma när du går genom centrum.

På kartan framgår hur du hittar dit.

GPS-kartan finns i apparna Lokalsinne (för Android) och Avenza Maps (för Android och iOS). Apparna är gratis, men kartan kostar 30 kr.
Du kan beställa en papperskarta (storlek A5 dubbelvikt i plastficka) genom att skicka ett mail till ingmar.borgstrom(snabel-a)gmail.com. Ange ditt namn och din postadress samt namn på kartan/kartorna du beställer. En karta kostar 30 kr plus brevporto. Du kan beställa 3 kartor för samma porto. Vill du beställa många kartor kan priset diskuteras. Du får besked om leverans och kostnad med vändande mail. Betalning sker sedan med Swish i förväg.

Om du inte redan har Lokalsinne kan du hämta appen här.

Använd QR-koden eller länken nedan för att köpa kartan i Avenza Maps:

https://link.avenza.com/Fzot