30. Olofsons runda

Karta för promenad på Adelsön, Ekerö (14 km)

Den föreslagna rundan utgör också den blåmarkerade Adelsöleden, anlagd av Adelsö Föreningsråd. Du promenerar mest på skogsstigar och mindre vägar i svagt kuperad terräng. I den nordöstra delen är det mer kuperat, särskilt där promenaden går över Kunstaberget (53 m ö.h.) med sitt utsiktstorn. På några ställen passerar du fornlämningar i form av gravfält. Om du utökar rundan med 2 km kan du gå via Skansbergets fornborgar sydost om Stenstorp, utanför kartområdet. Skogsmarken är främst blandskog. I Adelsö-Sättra naturreservat är den av urskogskaraktär, men för övrigt präglas den av ett välskött skogsbruk. På informationstavlan till naturreservatet kan man läsa att norra delen var betesmark på 1700-talet; den tillhörde då”Olofsons beteshaga, hwar uti finns skoug till wedbrand och giärsel, och kan föda 5 eller 6 Creatur sommaren öfver”. Adelsö vandringsled öppnas traditionsenligt varje år på Kristi himmelfärdsdag, med diverse begivenheter arrangerade av föreningsrådet.

På kartan framgår hur du hittar dit.

GPS-kartan finns i apparna Lokalsinne (för Android) och Avenza Maps (för Android och iOS). Apparna är gratis, men kartan kostar 30 kr.
Du kan beställa en papperskarta (storlek A5 dubbelvikt i plastficka) genom att skicka ett mail till ingmar.borgstrom(snabel-a)gmail.com. Ange ditt namn och din postadress samt namn på kartan/kartorna du beställer. En karta kostar 30 kr plus brevporto. Du kan beställa 3 kartor för samma porto. Vill du beställa många kartor kan priset diskuteras. Du får besked om leverans och kostnad med vändande mail. Betalning sker sedan med Swish i förväg.

Om du inte redan har Lokalsinne kan du hämta appen här.

Använd QR-koden eller länken nedan för att köpa kartan i Avenza Maps:

https://link.avenza.com/zNwT