29. Östermans runda

Karta för promenad på Djurö, Värmdö (ca 8 km)

På kartbladet finns en längre runda (8 km) och två kortare (1,1 respektive 0,4 km). De två kortare är markerade stigar (båda kallas Sjöhistoriska stigen) med mycket välgjorda informationstavlor som satts upp av Stiftelsen Vasakungarnas Djurhamn tillsammans med Värmdö kommun. Här får man veta mycket om skärgårdslandskapets natur, kultur och historia. Även en del av den längre rundan följer en sådan stig. Du promenerar omväxlande på skogsstigar och grusvägar, ibland i lummig lövskog, som vid Björkås, ibland i kargare hällmarkstallskog, som vid Svartträsket. Det är lättgånget och utan större nivåskillnader. Havet är hela tiden nära och skärgårdskänslan påtaglig. Här och var stöter man på igenvuxna åkermarker, odlingsrösen och inhägnader som minner om levnadsförhållandena för forna tiders skärgårdsbor.

På kartan framgår hur du hittar dit.

GPS-kartan finns i apparna Lokalsinne (för Android) och Avenza Maps (för Android och iOS). Apparna är gratis, men kartan kostar 30 kr.
Du kan beställa en papperskarta (storlek A5 dubbelvikt i plastficka) genom att skicka ett mail till ingmar.borgstrom(snabel-a)gmail.com. Ange ditt namn och din postadress samt namn på kartan/kartorna du beställer. En karta kostar 30 kr plus brevporto. Du kan beställa 3 kartor för samma porto. Vill du beställa många kartor kan priset diskuteras. Du får besked om leverans och kostnad med vändande mail. Betalning sker sedan med Swish i förväg.

Om du inte redan har Lokalsinne kan du hämta appen här.

Använd QR-koden eller länken nedan för att köpa kartan i Avenza Maps:

https://link.avenza.com/yM7c