13. Pomologens runda

Karta för promenad kring Ekerö sommarstad (ca 10 km)

Du går omväxlande i gles skog, över öppna, bördiga fält och genom småhusbyggelse, bitvis på asfalt, bitvis på grusvägar och skogsstigar. Den nordöstra delen av rundan går på isälvsavlagringen Uppsalaåsen. Gruset tittar fram här och var på stigen, delvis beroende på att det är upprivet av motocross-åkare. Den lite snirkliga sträckningen av rundan här beror på att den lagts genom en stor åsgrop (vid sevärdhetssymbolen). Detta är, till skillnad från de gamla täktgroparna i området, en naturlig grop, sannolikt bildad när ett isblock inbäddat i gruset smälte efter isavsmältningen. (Vill du gå en rakare sträckning kan du välja stigen längs vattnet.) Övriga markerade sevärdheter är en runsten vid Nyckelbydal, Sveriges längsta fruktträdsallé längs vägen till Ekerö kyrka samt Ekerö kyrka, vars äldsta delar byggdes som gårdskyrka till Asknäs på 1100-talet.

Fruktträdsallén, äppelmusteriet Rosenhill och det allmänt äppelrika Ekerö har inspirerat till namngivningen av rundan. (Pomolog betyder ”fruktkännare”.)

På kartan framgår hur du hittar dit.

GPS-kartan finns i apparna Lokalsinne (för Android) och Avenza Maps (för Android och iOS). Apparna är gratis, men kartan kostar 30 kr.
Du kan beställa en papperskarta (storlek A5 dubbelvikt i plastficka) genom att skicka ett mail till ingmar.borgstrom(snabel-a)gmail.com. Ange ditt namn och din postadress samt namn på kartan/kartorna du beställer. En karta kostar 30 kr plus brevporto. Du kan beställa 3 kartor för samma porto. Vill du beställa många kartor kan priset diskuteras. Du får besked om leverans och kostnad med vändande mail. Betalning sker sedan med Swish i förväg.

Om du inte redan har Lokalsinne kan du hämta appen här.

Använd QR-koden eller länken nedan för att köpa kartan i Avenza Maps:

https://link.avenza.com/ojhL