52. Säljägarens runda

Hanveden, Huddinge (ca 8 km)

Den föreslagna promenaden går i ett typiskt sprickdalslandskap med omväxlande häll- markstallskog, granskogar, sjöar och sankmarker. Den passerar också Stockholmsområdets högsta punkt, Tornberget, 111 meter över havet. När du står i utsiktstornet på Tornberget kan du försöka föreställa dig följande: För 11 500 år sedan var det ungefär 100 meter tjock inlandsis ovanpå berget. Då bröts isen plötsligt sönder och löstes upp i stora isberg som seglade i väg söderut i det hav, Yoldiahavet, som ersatte isbräckan när den försvann norrut. Tornberget låg då ca 40 meter under havsytan och det fanns musslor och förmodligen också fisk i havet redan då. Landhöjningen var snabb vid den här tiden, men det dröjde ändå 1000 år innan berget stack upp som en kobbe i den sötvattensjö, Ancylussjön, som hade ersatt Yoldiahavet. Ytterligare 1000 år senare paddlade de första människorna in i området. De var säljägare och kom från närmaste fastland i Närkeområdet (150 km härifrån!). Havsytan låg då på nuvarande 80-metersnivån och det enda land som stack upp var Tornberget i den dåvarande Hanvedsskärgården samt några mindre öar i Tyresta och Tyresö. Det var varmare då än nu och på bergkullarna växte en gles skog av björk, tall, ek, vide och havtorn. I de sanka dalstråken och vid havsvikarnas stränder (exempelvis nuvarande Långsjön och Trehörningen) växte alen tätt. Här fanns det också ag som människorna kanske använde för att bygga hyddor av. Var dessa säljägare de första stockholmarna eller var de bara Stockholmsturister?

På kartan framgår hur du hittar dit.

GPS-kartan finns i apparna Lokalsinne (för Android) och Avenza Maps (för Android och iOS). Apparna är gratis, men kartan kostar 30 kr.
Du kan beställa en papperskarta (storlek A5 dubbelvikt i plastficka) genom att skicka ett mail till ingmar.borgstrom(snabel-a)gmail.com. Ange ditt namn och din postadress samt namn på kartan/kartorna du beställer. En karta kostar 30 kr plus brevporto. Du kan beställa 3 kartor för samma porto. Vill du beställa många kartor kan priset diskuteras. Du får besked om leverans och kostnad med vändande mail. Betalning sker sedan med Swish i förväg.

Om du inte redan har Lokalsinne kan du hämta appen här.

Använd QR-koden eller länken nedan för att köpa kartan i Avenza Maps:

https://link.avenza.com/DSdS