49. Skevikarnas runda

Gustavsberg, Värmdö (ca 9 km)

Du promenerar på trottoarer och gångvägar i Gustavsberg och Betsede, men huvuddelen av rundan går på skogsstigar; under nästan halva sträckan promenerar du på Värmdöleden. Du passerar några sevärdheter: I sydost ligger naturreservatet Ösbyträsk. Här finns gott om kulturhistoriska minnen, som gravfält och skålgropar, men också några tydliga jättegrytor, Offerkällorna. Grytorna ligger på en berghäll några meter ovanför stigen. Längst i nordväst passerar du Skeviksgrottan, som egentligen inte är någon riktig grotta, utan mer som ett trångt utrymme mellan stora klippblock som fallit ner när Klosterbergets sydvästvända brant rämnat. Platsen var enligt folklig tradition en av mötesplatserna för den religiösa sekten ”Skevikarna”, som bodde på Skeviks gård (norr om kartområdet) i slutet av 1700-talet. Klippväggen är numera flitigt utnyttjad av klättrare.

På kartan framgår hur du hittar dit.

GPS-kartan finns i apparna Lokalsinne (för Android) och Avenza Maps (för Android och iOS). Apparna är gratis, men kartan kostar 30 kr.
Du kan beställa en papperskarta (storlek A5 dubbelvikt i plastficka) genom att skicka ett mail till ingmar.borgstrom(snabel-a)gmail.com. Ange ditt namn och din postadress samt namn på kartan/kartorna du beställer. En karta kostar 30 kr plus brevporto. Du kan beställa 3 kartor för samma porto. Vill du beställa många kartor kan priset diskuteras. Du får besked om leverans och kostnad med vändande mail. Betalning sker sedan med Swish i förväg.

Om du inte redan har Lokalsinne kan du hämta appen här.

Använd QR-koden eller länken nedan för att köpa kartan i Avenza Maps:

https://link.avenza.com/39k7