31. Spökets runda

Karta för promenad i Trollbäcken, Tyresö (ca 9 km)

Före 1947 hette Trollbäcken Kumla, efter Kumla gård (numera herrgård), som är stamfastighet för stora delar av västra Tyresö. Det är möjligt att de människor som begravde sina döda i gravfältet på Fornudden under yngre järnåldern hade sin boplats där herrgården ligger idag. (Herrgården har ett eget spöke, men det är mer sentida och uppträder i grön sammetskostym.) Mellan Fornudden och Sofieberg går man genom den så kallade Fornuddsparken. Marken här var före 1870-talet en del av Kumlaviken, som då torrlades genom sänkning av Drevviken. Namnet Trollbäcken härstammar från en numera torrlagd bäck som hade sitt utlopp i Hanviksviken. I skogs- och bergsområdet mellan Hanviken och Farmarstigen passerar man Trollbäckens forna källflöden. Promenaden går mest på gångvägar och smågator, men längs Drevviken också på skogsstigar. Där är det lite mer kuperat än utmed resten av rundan.

På kartan framgår hur du hittar dit.

GPS-kartan finns i apparna Lokalsinne (för Android) och Avenza Maps (för Android och iOS). Apparna är gratis, men kartan kostar 30 kr.
Du kan beställa en papperskarta (storlek A5 dubbelvikt i plastficka) genom att skicka ett mail till ingmar.borgstrom(snabel-a)gmail.com. Ange ditt namn och din postadress samt namn på kartan/kartorna du beställer. En karta kostar 30 kr plus brevporto. Du kan beställa 3 kartor för samma porto. Vill du beställa många kartor kan priset diskuteras. Du får besked om leverans och kostnad med vändande mail. Betalning sker sedan med Swish i förväg.

Om du inte redan har Lokalsinne kan du hämta appen här.

Använd QR-koden eller länken nedan för att köpa kartan i Avenza Maps:

https://link.avenza.com/CLsg