51. Stigfinnarens runda

Törnskogen, Sollentuna/Upplands Väsby (ca 9,5 km)

Förutom några hundra meters promenad på asfalt i Vaxmora är det här en riktig skogspromenad. Du går mest genom blandskog mellan bergkullarna, men ibland också i vacker hällmarkstallskog på höjdpartierna. På några ställen, som vid de gamla odlingsmarkerna och vid Norrvikens strand, öppnar sig landskapet. Rundan går i kuperad terräng, men stigarna är välskötta och lättgångna. Längs den återfunna forntida Långbroleden i öster har några kulturhistoriska sevärdheter markerats på kartan. På den västra delen av rundan finns också ett antal naturfenomen utmärkta. Naturskyddsföreningen i Sollentuna och kommunerna har gjort ett omfattande arbete med att göra området tillgängligt för friluftslivet. Här finns ett stort antal markerade stigar och på naturskyddsföreningens hemsida kan du beställa informationsmaterial om området och om stigar med olika teman och intressanta platser. Är du här på sommaren bör du besöka den vackra Vaxmora äng som hävdas med slåtter av naturskyddsföreningen. Vid Vaxmora torp anordnas ibland aktiviteter av torpets stödförening.

På kartan framgår hur du hittar dit.

GPS-kartan finns i apparna Lokalsinne (för Android) och Avenza Maps (för Android och iOS). Apparna är gratis, men kartan kostar 30 kr.
Du kan beställa en papperskarta (storlek A5 dubbelvikt i plastficka) genom att skicka ett mail till ingmar.borgstrom(snabel-a)gmail.com. Ange ditt namn och din postadress samt namn på kartan/kartorna du beställer. En karta kostar 30 kr plus brevporto. Du kan beställa 3 kartor för samma porto. Vill du beställa många kartor kan priset diskuteras. Du får besked om leverans och kostnad med vändande mail. Betalning sker sedan med Swish i förväg.

Om du inte redan har Lokalsinne kan du hämta appen här.

Använd QR-koden eller länken nedan för att köpa kartan i Avenza Maps:

https://link.avenza.com/JF9x