18. Tegelmakarens runda

Karta för vandring på Bogesundslandet (ca 10 km)

Den föreslagna rundan heter Stortallsrundan på stigmarkeringar och informationstavlor i området. Den västra delen utgör Frösviksrundan och går man den genar man längs den streckade kartmarkeringen.  Den 350-åriga Stortallen har markerats som sevärdhet, men snart är den ett minne blott, sedan den bröts sönder och dog 2014. Desto mer levande är lindarna i Domänreservatet Lindskogen, även dessa i flera fall mer än 300 år gamla. Skogstypen, med en speciell ört- och svampflora, är skyddsvärd eftersom den egentligen tillhör mer sydländska lövskogar. Som sevärd får man också räkna Tegelbrukshagen. I närheten låg tills i början av 1800-talet ett tegelbruk och i hagen bröt man lera. Täktgroparna ser man fortfarande i den täta almskogen, men byggnaderna finns inte kvar. Här kan man påträffa vätteros, en av få svenska växter utan klorofyll.

På kartan framgår hur du hittar dit.

GPS-kartan finns i apparna Lokalsinne (för Android) och Avenza Maps (för Android och iOS). Apparna är gratis, men kartan kostar 30 kr.
Du kan beställa en papperskarta (storlek A5 dubbelvikt i plastficka) genom att skicka ett mail till ingmar.borgstrom(snabel-a)gmail.com. Ange ditt namn och din postadress samt namn på kartan/kartorna du beställer. En karta kostar 30 kr plus brevporto. Du kan beställa 3 kartor för samma porto. Vill du beställa många kartor kan priset diskuteras. Du får besked om leverans och kostnad med vändande mail. Betalning sker sedan med Swish i förväg.

Om du inte redan har Lokalsinne kan du hämta appen här.

Använd QR-koden eller länken nedan för att köpa kartan i Avenza Maps:

https://link.avenza.com/fCAL