15. Tonsättarens runda

Karta för promenad i Djursholm (ca 10 km)

Den föreslagna promenaden går bitvis på gatorna i Djursholms villaområde, bitvis längs Stora Värtans strandstigar och bitvis på spårstigarna i friluftsområdet Altorpskogen. Villabebyggelsen med de stora tomterna är sevärd i sig, framförallt den äldsta delen väster om Germaniaviken, annars är det gravfältet vid Svalnäs gård och Djursholms slott som särskilt utmärkts på kartan. På gravfältet, som beskrivs som det största och mest imponerande i Danderyd, finns ett 70-tal gravar från yngre järnåldern. Slottet, som fram till i början av 1800-talet ägdes av ätten Banér, utnyttjas idag som kommunhus i Danderyds kommun. Festvåningen här kan man också hyra för bröllop och andra festligheter.  Några andra intressanta platser som man passerar på promenaden är Alice Tegnérs (“tonsättaren”) bostadsadress väster om Germaniaviken (där dock bostadshuset inte längre finns kvar), Birgittasystrarnas kloster på Burevägen, och Blomsterfondens vackra byggnad Svalnäs gård. En rad kulturpersonligheter har bott i Djursholm, bland andra Viktor Rydberg, Elsa Beskow och Verner von Heidenstam.

På kartan framgår hur du hittar dit.

GPS-kartan finns i apparna Lokalsinne (för Android) och Avenza Maps (för Android och iOS). Apparna är gratis, men kartan kostar 30 kr.
Du kan beställa en papperskarta (storlek A5 dubbelvikt i plastficka) genom att skicka ett mail till ingmar.borgstrom(snabel-a)gmail.com. Ange ditt namn och din postadress samt namn på kartan/kartorna du beställer. En karta kostar 30 kr plus brevporto. Du kan beställa 3 kartor för samma porto. Vill du beställa många kartor kan priset diskuteras. Du får besked om leverans och kostnad med vändande mail. Betalning sker sedan med Swish i förväg.

Om du inte redan har Lokalsinne kan du hämta appen här.

Använd QR-koden eller länken nedan för att köpa kartan i Avenza Maps:

https://link.avenza.com/SDqe