22. Trubadurens runda

Karta för promenad i Hägersten (ca 10,5 km)

Du promenerar i ganska kuperad terräng på gångvägar, skogsstigar och smågator längs Mälarens strand och i villakvarteren och lägenhetsbebyggelsen i Mälarhöjden, Axelsberg, Örnsberg och Aspudden. En kort sträcka går du samma väg som Carl Michael Bellman gjorde när han besökte sin syster Christina på Hägerstens gård. Han kom då sjövägen och gick iland vid Klubbensborg, eller ”Klubben” som han diktat om i flera epistlar. Här går man förbi ”Bellmanvillan”, det stora gula trähuset på kullen, Lilla krogen och Fader Höks krog, som ligger i de mindre husen nedanför. I västra änden av rundan passerar du Lyran, som också har indirekta kopplingar till Bellman. Villan byggdes 1867 och platsen har fått sitt namn efter en träskulptur av en lyra som placerades här som en hyllning till Bellman. I östra delen av rundan ligger Vinterviken med resterna av Alfred Nobels fabrik, som var en testanläggning för tillverkning av dynamit. Det finns gott om möjligheter till lunch eller fika längs promenaden.

På kartan framgår hur du hittar dit.

GPS-kartan finns i apparna Lokalsinne (för Android) och Avenza Maps (för Android och iOS). Apparna är gratis, men kartan kostar 30 kr.
Du kan beställa en papperskarta (storlek A5 dubbelvikt i plastficka) genom att skicka ett mail till ingmar.borgstrom(snabel-a)gmail.com. Ange ditt namn och din postadress samt namn på kartan/kartorna du beställer. En karta kostar 30 kr plus brevporto. Du kan beställa 3 kartor för samma porto. Vill du beställa många kartor kan priset diskuteras. Du får besked om leverans och kostnad med vändande mail. Betalning sker sedan med Swish i förväg.

Om du inte redan har Lokalsinne kan du hämta appen här.

Använd QR-koden eller länken nedan för att köpa kartan i Avenza Maps:

https://link.avenza.com/iaZD