9. Uddungarnas runda

Karta för promenad i Skärholmen – Vårby (ca 9 km)

Ungefär halva rundan går längs Mälarens strand, även om du bitvis går en del på gatorna ovanför själva strandlinjen. Resten av promenaden går du på smågator och gångvägar genom Skärholmen, Vårby gård och Vårby, och i dalsänkan med den vackert belägna Skärholmens gård. Promenaden är i huvudsak lättgången, men på två ställen, vid utsiktspunkterna, är det lite mer ansträngande. Det gäller särskilt på Korpberget, där det inte finns någon tydlig stig norr om utsiktspunkten. Här får man söka sig fram och delvis klättra. Men det är definitivt mödan värt om man är här en vacker dag; utsikten över Mälaren, Slagsta och Ekerö är fantastisk och lär erbjuda den vackraste solnedgången i Huddinge kommun. Området är av vildmarkskaraktär och skyddat för sina höga naturvärden. Det är också historiskt intressant bland annat för att man här under vikingatiden tände vårdkasar när man behövde varna Birka för fiender i segelleden nedanför.
Man tror att de första Huddingeborna, ”uddungarna”, levde på en udde i Mälaren vid nuvarande Vårby.

På kartan framgår hur du hittar dit.

GPS-kartan finns i apparna Lokalsinne (för Android) och Avenza Maps (för Android och iOS). Apparna är gratis, men kartan kostar 30 kr.
Du kan beställa en papperskarta (storlek A5 dubbelvikt i plastficka) genom att skicka ett mail till ingmar.borgstrom(snabel-a)gmail.com. Ange ditt namn och din postadress samt namn på kartan/kartorna du beställer. En karta kostar 30 kr plus brevporto. Du kan beställa 3 kartor för samma porto. Vill du beställa många kartor kan priset diskuteras. Du får besked om leverans och kostnad med vändande mail. Betalning sker sedan med Swish i förväg.

Om du inte redan har Lokalsinne kan du hämta appen här.

Använd QR-koden eller länken nedan för att köpa kartan i Avenza Maps:

https://link.avenza.com/7dZr