42. Vikingarnas rundor

Karta för promenad på Adelsön och Björkö (ca 6,5 km)

De två världsarvsrundorna är möjliga att kombinera på en och samma dag under högsommaren, men genomför dem helst vid olika tillfällen för att inte behöva stressa. Adelsön har ju också mycket mer att bjuda på än Hovgårdenområdet. Oavsett om man kommer till Björkö från Stockholm eller Adelsö kan man tillbringa tre timmar på ön. Efter att ha besökt sevärdheterna och hälsat på hos vikingarna vid det forna Birka har man därför ganska gott om tid att promenera den föreslagna rundan på ca 4 km. Den går på mjuka stigar i hassel-, alm- och björklundarna nära Birka, på grusväg i odlingslandskapet och på strövstig genom hagmarken med gravkullarna i Hemlanden. Och den passerar förstås Ansgarsmonumentet.

Rundan på Adelsön går dels genom hagmark vid de stora kungshögarna och andra fornlämningar vid Hovgården, dels på skogsstig på utsiktsberget väster om vägen. Gör gärna en liten avstickare till Alsnu udd. Här har man byggt en vikingagård och har du tur finns det vikingar på plats när du passerar.

På kartan framgår hur du hittar dit.

GPS-kartan finns i apparna Lokalsinne (för Android) och Avenza Maps (för Android och iOS). Apparna är gratis, men kartan kostar 30 kr.
Du kan beställa en papperskarta (storlek A5 dubbelvikt i plastficka) genom att skicka ett mail till ingmar.borgstrom(snabel-a)gmail.com. Ange ditt namn och din postadress samt namn på kartan/kartorna du beställer. En karta kostar 30 kr plus brevporto. Du kan beställa 3 kartor för samma porto. Vill du beställa många kartor kan priset diskuteras. Du får besked om leverans och kostnad med vändande mail. Betalning sker sedan med Swish i förväg.

Om du inte redan har Lokalsinne kan du hämta appen här.

Använd QR-koden eller länken nedan för att köpa kartan i Avenza Maps:

https://link.avenza.com/iKYe